Katero vrsto ogrevanja izbrati? Centralne peči in hladilne naprave

Centralne peči in hladilne naprave

Ogrevanje in hlajenje hiše lahko predstavlja kar dve tretjini energetskih stroškov objekta. Zato je ključnega pomena, kakšno napravo namestite, kateri energent uporabljate in na kakšen način svoj dom ogrevate in hladite. Na trgu je pestra ponudba tako za centralne peči, kakor tudi za hladilne naprave, vendar pri izbiri ne glejte samo na ceno, saj v sebi skriva različne kratkoročne in dolgoročne stroške. 

1. Grelne naprave

Dom lahko ogrevate s pečjo na kurilno olje, plinskim kotlom, pečjo na pelete, sekance ali polena, toplotno črpalko, ir paneli, manjše objekte pa kar s klimatsko napravo. Glede na velikost vašega objekta, dostopnost in ceno energentov ter načine ogrevanja, skrbno izberite optimalno ogrevalno napravo, saj boste tako imeli najmanjše stroške za ogrevanje. Najbolje je, da se posvetujete s stokovnjakom ali specializiranim ponudnikom. Za brezplačno svetovanje na domu se lahko obrnete na mojstre iz podjetja Energopanel.

Če upoštevamo ceno energenta je najdražje ogrevanje na električno energijo. Temu sledi kurilno olje, plin, leseni peleti in sekanci. Vse se spremeni ko izberemo primerno tehnologijo ogrevanja za naš objekt. Najcenejše je ogrevanje s pečjo na drva ali ogrevanje s toplotno črpalko.

Centralni ogrevalni sistem s pečjo, pripravo tople sanitarne vode, radiatorji in talnim gretjem.
Centralni ogrevalni sistem s pečjo, pripravo tople sanitarne vode, radiatorji in talnim gretjem.

1.1 Peči na kurilno olje

Obstajata dve vrsti kotlov na kurilno olje: nizkotemperaturni ogrevalni kotli ter oljni kondenzacijski kotli. Oljni kotli so učinkovit in zanesljiv način ogrevanja. Edina slabost je relativno visoka cena kurilnega olja.

Cena peči na kurilno olje znaša od 6500 € naprej.

1.2 Plinski kotli

Plinska peč je kompakten, ugoden in učinkovit način ogrevanja. Investicija v plinsko peč se vam povrne v treh letih, plin pa je trenutno ekstremno poceni energent.  V kombinaciji s pripravo tople sanitarne vode in talnim gretjem lahko imajo plinski kondenzacijski kotli tudi do 110% izkoristek. Za nakup plinske peči so prav tako na voljo subvencije, ki vam lahko povrnejo do 50% investicije oz. 2000 €.

Cena plinskega kotla z montažo znaša od 3300 € naprej.

1.3 Kotli na biomaso

Kotli na biomaso lahko kot energent uporabljajo energetske rastline, les ali biološke odpadke. Peči na biomaso so eni izmed najcenejših načinov ogrevanja. Potrebno je paziti le, da je biomasa primerno suha (10-20% vlažnost). Najpogostejši so kotli na pelete, kotli na sekance ali kotli na polena.

Cena peči na biogorivo z montažo znaša od 9500 € naprej.

Ogrevanje na drva je ugodno in okolju prijazno - ogljično nevtralno.
Ogrevanje na drva je ugodno in okolju prijazno – ogljično nevtralno.

1.3 Toplotne črpalke

Toplotne črpalke za delovanje uporabljajo elektriko. Delujejo s pomočjo kompresorja, ki toploto iz okoliškega zraka, zemlje ali vode prenese na ogrevalni medij. Toplotne črpalke imajo višji izkoristek pri nižjih ogrevalnih temperaturah zato boste imeli največji prihranek z ogrevanjem preko velike površine, kot je talno gretje. Priporočljiva notranja temperatura zraka pa je med. 19 – 21 stopinj celzija. Visokotemperaturne toplotne črpalke so prav tako učinkovit in zelo ugoden vir ogrevanja. V poštev pridejo za objekte s slabo izolacijo in radiatorskim ogrevanjem.

Cena toplotne črpalke z montažo znaša od 7000 € naprej. Zahteva torej nekoliko večjo investicijo, kar pa se vam povrne z daleč najcenejšim načinom ogrevanja na trgu. Višino investicije lahko močno znižate s pomočjo subvencije EKO skalda, ki je razpisana vsako leto. Povrnjeno lahko dobite od 1000 € do 3200 €.

2. Načini ogrevanja

Najbolj klasičen način ogrevanja je preko radiatorjev. V prostor lahko vpihujemo tudi topel oz. hladen zrak s t.i. toplozračnim ogrevanjem. V kombinaciji s toplotno črpalko pa je zelo učinkovito nizkotemperaturno ogrevanje preko talnega gretja.

Sistem za talno gretje je sestavljen iz peči, razdelilne omarice in mreže cevi za talno gretje pod tlakom.
Sistem za talno gretje je sestavljen iz peči, razdelilne omarice in mreže cevi za talno gretje pod tlakom.

3. Hladilne naprave

Slabo izolirani objekti ali objekti z veliko nesenčenimi steklenimi površinami se poleti pogosto pregrevajo. Da zagotovimo prijetno delovno in bivalno okolje moramo prostor hladiti. Prijetno temperaturo v stanovanju zagotovimo na različne načine. V prostor lahko vpihujemo hladen zrak s pomočjo klima naprave ali centralnega klimatskega sistema. Prostor pa lahko hladimo tudi s hladno vodo preko stropnega ali stenskega hlajenja.

Danes si ne predstavljamo več doma brez možnosti hlajenja, ki zagotavlja optimalno temperaturo ter maksimalno udobje in storilnost.
Danes si ne predstavljamo več doma brez možnosti hlajenja, ki zagotavlja optimalno temperaturo ter maksimalno udobje in storilnost.

Ker hlajenje objekta poleg ogrevanja predstavlja dodaten strošek je za vašo denarnico najugodneje, da potrebo po hlajenju čim bolj zmanjšate z izolacijo stavbe ter senčili na okenskih odprtinah. S tem si boste prihranili veliko stroškov.

Več si lahko preberte pri našem partnerju Mojmojster.

Dodaj odgovor