Stro[ki - znižanje stroškov ogrevanja

STROŠKI

Hidravlično uravnovešenje

Neodvisne študije dokazujejo: Hidravlično uravnovešenje ogrevalnega sistema poviša energijsko učinkovitost za do 15 %. Poleg tega je predpisano po Uredbi o ogrevalnih napravah DIN 4701 in VOB (uredba o podelitvi in pogodbah za gradbene storitve).

Varčno ogrevanje = znižanje stroškov ogrevanja

Če temperaturo v prostoru znižate za 1 °C, to zniža stroške ogrevanja za pribl. 6 %. Priporočamo, da ponoči znižate temperaturo za pribl. 5 °C. Temperaturo ogrevanja lahko znižate že dve uri pred spanjem. Radiatorjev ponoči ne izklopite do konca, temveč le znižajte temperaturo, da se prostor povsem ne ohladi. Ohlajen prostor potrebuje ob ponovnem ogrevanju večji pretok ogrevalne vode. Če pred radiatorji visijo zavese ali jih zakriva pohištvo, to preprečuje cirkulacijo toplote v prostoru. Ogrevanje ne more razviti svojega polnega učinka in se mora močneje segrevati in to poviša stroške ogrevanja. Pravilna izbira sodobnega ogrevalnega sistema kot so toplotne črpalke, plinske peči (kondenzacijske), kotli na biomaso ali ir paneli lahko bistveno vpliva na stroške ogrevanja in dobo vračanja investicije.
Za zračenje okna za kratek čas (pribl. 5 minut) odprite na stežaj, namesto, da jih za dalj časa le priprete. Priprta okna v prostore spustijo le malo svežega zraka, skoznje pa uhaja veliko toplote. Med zračenjem izklopite ogrevanje. Poskrbite za dobro tesnitev oken in vrat, saj sicer skoznje uhaja veliko toplote. Zavese, roloje in naoknice naj bodo ponoči zastrte oziroma zaprte. To prepreči hitro uhajanje toplote ter vstop mraza in prepiha. Bodite pozorni na naslednje temperature: Igralni, delovni in bivalni prostori 20–22 °C, kuhinja in spalnica pribl. 18 °C, predsoba 15 °C. Z vgrajenim sistemom za prezračevanje stanovanja bodo prihranki bistveno večji.

Varčna poraba vode = znižanje stroškov ogrevanja

Uporaba “varčnih izplakovalnikov” v straniščnem kotličku zniža porabo vode. Standardni straniščni kotliček porabi trikrat več vode kot kotliček z varčevalno tipko (1x izplakovanje pribl. 9 l).
Kapljajoče vodne pipe morate nemudoma popraviti, ker te povzročajo zelo veliko porabo vode.
Izredno priporočamo uporabo varčnih prh in armatur.
Raje se prhajte kot kopajte. Kopel v kadi pomeni trikrat večjo porabo vode in energije.
Pri umivanju zob uporabljajte lonček za vodo, pipo pa zaprite.
Pralni stroj vedno napolnite do vrha, izogibajte se predpranju in temperaturo namesto na 90 °C raje nastavite na 60 °C. Predpranje je potrebno le pri izjemno umazanem perilu.
Uporabljajte varčevalne programe, če so na vašem pralnem in pomivalnem stroju na voljo.
Sušilnik perila porabi pri enaki količini perila dvakrat toliko energije kot pralni stroj. Zato perilo po možnosti vedno sušite v sušilnici ali na svežem zraku

Pregled prednosti rednega vzdrževanja

  • Višji učinek in podaljšana doba uporabe ogrevalnega sistema povezana z večjo obratovalno varnostjo
  • Prihranek stroškov ogrevanja in ohranjanje naravnih zalog z učinkovitim koriščenjem uporabljene energije (strokovnjaki ocenjujejo varčevalni potencial na 5 do 7 %)
  • Vedno enako udobje ogrevanja in sanitarne vode
  • Proizvajanje toplote z manj CO2 zaradi varčnega in okolju prijaznega obratovanja