Kaj je potrebno vedeti, ko kupujem kamin?

kamin, kaminske peči

Prehitro se kadar kupujemo kamin ali kaminske peč odločimo na podlagi cene, vendar je potrebno vedeti da so takšni kamini lahko manj ekonomični, ne akumulirajo toplote in imajo krajšo življensko dobo.

Kaminska peč ali vgradni kamin?

Vgradni kamin je potrebno načrtovati že med samo gradnjo, nekoliko težje se ga vzdržuje, vendar nam kamin pričara prijetno in romantično vzdušje. Investicija je nekoliko višja kot pri kaminski peči.

Kaminska peč je veliko lažja za servisiranje in vdrževanje, investicija je nižja in prav tako tudi akumulacija toplote. Prostor ogrevamo v vseh petih smereh vključno z dimnikom.

Drva ali peleti?
Drva gotovo pričarajo domačnost, marsikdo jih koristi iz lastnega gozda in dilemo reši že v štartu. Peleti nudijo veliko več udobja in manj nesnage v hiši. Predvsem je pri izbiri ogrevanja s peleti pomembno udobje, saj lahko ogrevate tudi ko vas ni doma. Ogrevanje na drva vam onemogoča, da ste odsotni več kot par ur dnevno, kamin na pelete pa vam časovno neomejeno nudi samodejno toplo hišo.

Velikost in varčnost ogrevane stavbe

Pomembno je kako velik prostor želite ogrevati in kako varčna je vaša hiša, da ne bo kamin predimezioniran in boste morali prostor ohlajati. Če boste izbrali »prešibak« kamin, vaši ogrevani prostori ne bodo dosegli želene temperature.

Učinkovitost in hrupnost kamina

Poleg tega niso vsi kamini enako učinkoviti, zato je izbira pravega zelo pomembna, saj vam na dolgi rok lahko omogoča velike prihranke. Pozorni bodite na hrupnost obratovanja. Nekateri kamini namreč znajo biti zelo hrupni, to pa lahko hitro pokvari pričakovano vzdušje, ki ga sicer lahko pričara le primerno tih kamin.

Saje na vratcih in zrakotesnost kamina
Nepopravljivo škodo vam lahko povzročijo prehitro, od saj umazana vrata kamina. Nekateri kamini namreč niso opremljeni s sistemom, ki pošilja predgret zrak mimo stekla, da le ta ne sprošča saj. Bodite pozorni tudi na varnost. Nekateri kamini, pri katerih proizvajalci varčujejo z materiali, ne dosegajo ustrezne zrakotesnosti, to pa pomeni, da lahko pride do izpusta strupenega ogljikovega monoksida v vaš prostor.

Za brezplačno svetovanje na domu kliknite tukaj Za ogled naše ponudbe kaminov kliknite tukaj

 

 

Dodaj odgovor