Katere prednosti prinaša toplotna črpalka nove generacije?

Toplotna črpalka Vitocal 200S

Split toplotna črpalka

Split toplotna črpalka  je na trgu  že več kot 40 let.

V teh letih so se močno spremenile po obliki, kakovosti,učinkovitosti  načinu oziroma sistemu delovanja.  Split toplotna črpalka je še vedno ogrevalna naprava, ki ji vsak takoj ne zaupa, kar pa je predvsem zaradi nepoznavanja tehnologije. Še vedno so vprašanja ali je  to sploh možno, da ogreje stanovanje, hiše ali večstanovanjske objekte. Odgovor je sila preprost, ko vložimo določeno energijo in jo multipliciramo s pomočjo sodobne tehnologije, lahko objekt ogrejemo do želene temperature z veliko nižjimi stroški.

Danes ločimo toplotne črpalke glede na učinkovitost  in razpoložljivost toplote:

-Odpadna toplota

-Podtalnica

-Zemlja

-Zrak

Ločimo jih tudi glede na izbiro sistema toplotne črpalke in njenega vira energije:

Toplotna črpalka Voda/Voda pri katerih izkoriščamo kot vir toplote-hladu  vodo (podtalnica). Njena temperatura se giblje med +7… –  +12°C.

Toplotna črpalka Zemlja /Voda pri kateri izkoriščamo kot vir toplote-hladu, kar zemljo pod in ob objektu.Temperature površinske zemljine  -2… – +2°C

Toplotna črpalka Zrak /Voda pri kateri izkoriščamo kot vir toplote-hladu  največkrat zrak iz okolice.Temperature katere je še smotrno uporabiti  pa so -15… –  + 30°C

Kot vir toplote uporabljamo še odpadna toploto, katero koristimo predvsem v proizvodnjah in še to je odvisno od temperature, ter še drugih absorbcijskih sistemov, kot so hranilniki ledu.Kot vidimo je okoli nas ogromno energije, katero lahko po zaslugi toplotnih črpalk lahko koristno in brez kakršnih koli posledic na okolje izkoristimo.

Toplotne črpalke

Poglejmo kakšne so prednosti split toplotnih črpalk sistem Zrak-voda?

-Kot vir energije koristimo zrak. Zrak je brezplačen zato imamo nizke obratovalne stroške in visoki koeficient učinkovitosti, COP po EN 14511: do 5,1 (A7/W35) in do 4,0 (A2/W35)
Toplotne črpalke uporabljajo reguliranje moči in DC inverter za visoko učinkovitost pri obratovanju v delnem bremenu. Danes dosegajo maksimalne temperature vtoka: do 60°C.Obstajajo pa tudi HT visoko temperaturne črpalke, katere pa dosegajo temperaturo tudi do 80°C.
-Notranja hidravlična enota ima vgrajeno visoko učinkovito obtočno črpalko, kondenzator, tripotni preklopni ventil in regulacijo. Izvedbe za ogrevanje/hlajenje imajo integrirani pretočni grelnik ogrevalne vode.
-Zaradi naprednih regulacij nam omogoča preprosto rokovanje z regulacijo z besedilnim in grafičnim prikazom.

-S toplotnimi črpalkami lahko ogrevamo in hladimo zaradi  reverzibilne izvedbe.

-Najnovejše izvedbe lahko optimirano koristijo električni tok iz fotonapetostne naprave.(sončni sprejemniki)

-Za večje objekte se poveže split toplotne črpalke v kaskado petih in krmili s posebno prilagojeno regulacijo z visokim koeficientom učinkovitosti (COP)
-Razvoj in posebno pozornost pa se danes posveča hrupu toplotnih črpalk. Proizvajalci so razvili posebej tiho obratovanje zaradi Advanced acoustics design (AAD)

-Seveda pa se toplotne črpalke lahko krmilijo preko vmesnika s katerim je možno komuniciranje preko interneta, za upravljanje in servisiranje.

-Kot prednost moramo omeniti še manjše stroške montaže zaradi freonske povezave. Ni možnosti poškodb zaradi zmrzali.
-Naprave se zaradi majhnih mer lahko montira neposredno poleg bivalnih prostorov.

-Nivo hrupnosti v razdalji 4 metrov je samo 36db.

Kako financirati tako visoko investicijo?

Split Toplotna črpalka je na seznamu ekosklada, kar pomeni, da v določenih občinah lahko pridobimo subvencijo 1000 € do 3200 €. Prav tako pa lahko pri ekoskladu pridobite kredit po ugodni obrestni meri 1,3%.

toplotna crpalka
toplotna crpalka

Za boljše delovanje ima split toplotna črpalka vgrajen: obložen uparjalnik z valovitimi lamelami za povečanje učinkovitosti,  štiripotni preklopni ventil, elektronski ekspanzijski ventil (EEV), energijsko varčen EC ventilator z reguliranim številom vrtljajev in scroll kompresor z reguliranim številom vrtljajev.

Za ogled naše ponudbe kliknite tukaj Za brezplačno svetovanje na domu kliknite tukaj

Dodaj odgovor