Kako ustvariti “hyagge”?

hyagge - led svetila

Kako pričarati vzdušje “hygge”? 

hyagge - led svetila

Danci led svetila skrbno izbirajo in jih razporedijo tako, da ustvarijo prijetne svetlobne toke. Gre za pravo znanost, umetnost in industrijo.

Nekatere najlepše svetilke so nastale v zlati dobi danskega industrijskega oblikovanja.

Danska obsedenost z razsvetljavo pa se je razvila zaradi pomankanja naravne svetlobe saj na danskem v povprečju dežuje 179 dni na leto.

Kako pravilno izbrati led svetila?

Pri izbiri led svetil je potrebno upoštevati pravilo:

Prijetno vzdušje pričara čim nižja temperatura svetlobe,kot so sončni zahodi, les in plamen sveč , ki ima le 1800K (kelvinov).

Šele ti ustvarjajo tisto pravo domačo in prijetno svetlobo, ki velja za hygge.

le klint
panton vp globe
svetilka ph

Družina Klint je začela izdelovati električne svetilke z nagubanimi senčniki že leta 1943. Njegovi otroci pa so s tradicijo nadeljevali in ustanovili družinsko podjetje LE kint, ki temelji na industrijskem oblikovanju, inovaciah, obrtniški spretnosti in podjetnosti.

Panton VP Globe je viseča svetilka, ki oddaja prijetno razpršeno svetlobo. Oblikoval jo je Verner Panton leta 1969, ki je rad delal s sodobnimi materiali , kot sta plastika in jeklo.
Na Danskem je obiskoval tudi akademijo.

Poul Henningsen je leta 1925 javnosti predstavil svojo prvo svetilko PH.Da je žarnica oddajala mehkejšo in bolj razpršeno svetlobo je žarnico zakril z več senčniki. Največji uspeh pa je doživel zmodelom PH,ki so ga začeli prodajati leta 1958.

LED svetila

Dodaj odgovor